Proiect

Acronim: ANTINEOMED
Contract: Nr.  126 / 02.07.2012 FINANTAT DE UEFISCDI

 
Titlul proiectului: “Noi combinatii complexe ale unor lantanide cu proprietati antitumorale si utilizarea  lor in design-ul si dezvoltarea de noi medicamente” (ANTINEOMED)
Rezumat (Romana): Considerat „flagelul secolului” cancerul este una dintre bolile care provoaca cel mai mare numar de decese la nivel mondial, numarul bolnavilor crescand simtitor de la an la an. In ciuda progreselor medicinii la nivel international, cancerul este inca o boala incurabila.De aceea una dintre preocuparile majore ale cercetatorilor in domeniu farmaceutic si medical este de a descoperi noi molecule si noi medicamente in lupta impotriva cancerului mai eficiente decat cele existente. Sume colosale se aloca, la nivel mondial, in acest scop.
O noua abordare in activitatea de concepere si dezvoltare de medicamente antitumorale la nivel mondial este extinderea studiilor catre compusii metalici ai structurilor organice terapeutic active. Acestea pot avea o activitate farmacologica mai buna prin efectul sinergic al ligandului si al ionului metalic sau, datorita unei activitati intrinsece, a complexului insusi.
Incadrandu-se in preocuparile mondiale, prezentul proiect, realizat in parteneriat, isi propune valorificarea potentialului antitumoral recunoscut al lantanidelor in obtinerea de molecule noi, necitate in literatura, terapeutic active, si anume combinatii complexe cu liganzi simpli si micsti, din clasa benzotiazin-carbamidelor (oxicami) si polihidroxiflavone (flavonoli) si utilizarea lor in conceperea si dezvoltarea de medicamente. Oxicamii sunt recunoscuti in special pentru activitatea lor antiinflamatoare, dar si antitumorala, iar flavonolii (compusi naturali) prin importante proprietati antioxidante, antibacteriene, antitumorale. Se preconizeaza ca noile structuri obtinute in urma complexarii, precum si noile medicamente originale cu actiune antitumorala dezvoltate sa insumeze potentialul antitumoral / antiinflamator/ antioxidant al reactantilor, cu noi mecanisme de actiune si cu eficacitate crescutta in terapia antitumorala, sintetizate si caracterizate prin tehnici si metode avansate de inalta clasa..
Prin obiectivele propuse se urmareste conceperea si dezvoltarea completa a unor medicamente originale, pornind de la sinteza chimica a unor noi substante active, necitate in literatura, cu actiune antitumorala, pana la conditionarea in forme farmaceutice si elaborarea documentatiei de punere pe piata.Rezultatele originale, obtinute in urma unor cercetari pluridisciplinare realizate in parteneriat in cadrul acestui proiect, vor contribui la dezvoltarea cunoasterii stiintifice in domeniul chimiei coordinative, chimiei analitice, chimiei farmaceutice, chimiei bioanorganice si farmacologiei, conducand la cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti, de asemenea vor avea un impact economic si social, contribuind la cresterea competitivitatii industriei de medicamente prin obtinerea de medicamente originale, intr-un segment deficitar al pietii – medicamente antitumorale care vor contribui implicit la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si scaderea ratei mortalitatii.